Jakub König natočil k písni "Hvězdy", prvnímu singlu z debutové sólovky, skvělý epický klip

11.09.2023 15:05 - Honza Průša | foto: Jan Chramosta

Na začátku července jsme tu nadšeně ohlašovali, že nová deska Jakuba Königa bude nádherná, protože jsme měli to štěstí a už od začátku prázdnin ji posloucháme. Teď už si představu může udělat každý. Od pátku je venku první Jakubův klip - k písni "Hvězdy" - a je taky nádherný.

Natáčelo se na Kokořínsku v Šemanovicích ve zdejším centru kultury v Nostalgické myši a i u toho jsme byli. Mohli jsme tak přímo z místa sledovat precizní práci štábu režiséra Jana Chramosty. Vše bylo pojaté jako příjemné setkání Königovy široké rodiny a kamarádů. Hráli jsme si na venkovskou svatbu, na které Jakubova kapela prezentovala písně z právě připravovaného alba.

Krásně a přesně to popisuje sám zpěvák: "S Janem se známe dlouho a už dlouho společně plánujeme natočit videoklip, ale až teď, když spolu začaly kámošit i naše děti, přišel ten správný song i nápad. Jan vymyslel svatební večírek z pohledu dětí a já si uvědomil, že vím o parádním místě. A než jsem se rozkoukal, už to jelo. Když mi Jan řekl, že plánuje točit s dětskými herci, a pak když jsem viděl všechnu tu techniku, celý štáb, filmaře, herce a kamarády, tak mi až zatrnulo. Děti ale byly parádní a vlastně úplně všichni odvedli skvělou práci. Myslím, že se nám podařilo společně vytvořit něco moc hezkýho a jsem vděčnej, že to teď můžeme vyslat do světa."

Tu milou a harmonickou atmosféru, která je společná vlastně pro celou nahrávku (jo, "Lamohlav" je možná výjimka), se povedlo výborně přenést i do epického (v původním smyslu toho slova) videa, v němž hlavní role mají dětští herci a muzikanti jsou tu vlastně v roli komparsu.

"Hudba a text písničky 'Hvězdy' mi přinesly vzpomínku na intenzivní zážitek z dětství. Jako dvanáctiletý kluk jsem byl na venkovské svatbě na severní Moravě a prožil jsem tam nezapomenutelný den plný různých 'poprvé'. Ukázalo se, že podobnou zkušenost má z toho přechodového období mezi dětstvím a pubertou skoro každý. A tak začal vznikat scénář," vysvětluje Chramosta a dodává: "Mám radost, že je klip plný našich autentických vzpomínek, ale i osobitého hereckého projevu mladých talentovaných herců Olivera, Kristýnky a Nia, kterým jsem nechal dost svobody k tomu, aby mohli do díla vložit i kus sebe."

Deska "Hvězdy" písničkáře a výtvarníka Jakuba Königa, kterou produkovali Aid Kid a Petr Ostrouchov, vychází 22. září 2023 na CD, LP a digitálně. Dne 27. září proběhne v dejvickém klubu Za školou vernisáž Jakubových obrazů, které namaloval ke každé skladbě z alba. Při té příležitosti odehraje sólový koncert. S kapelou pak čerstvé dílo pokřtí na dvou podzimních koncertech - 28. listopadu v Kabinetu múz v Brně a den nato v Paláci Akropolis v Praze.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY